Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2014 23:47 - Истината като интерес
Автор: mojsei Категория: Изкуство   
Прочетен: 268 Коментари: 0 Гласове:
0



Истината като интерес

 

       Връзките и взаимните зависимости на съвременния свят съществуват за човека като негов интерес, а различното място на хората в обществото обяснява и водещата се борба между тях за постигане на различните им цели. Всеки интерес има своята истинност, но не всяка истина е и интерес. Преследването на съответния интерес винаги се представя като истина, независимо от използваните средства за постигане на набелязаните цели. Борбата между различните интереси е свързана с възниквнането на определени ситуации, които, по силата на това различие, се развиват като проблемни чрез узряването на съответното противоречие. Мисленето открива съществуващото противоречие и на негова основа достига до дефинирането на съответния проблем.

 

       Политиката на САЩ се основава, от една страна, на разглеждането на света като изграден от държави, всяка от които е съответен силов център, притежаващ определени характеристики и от друга страна, ескалация на напрежението до елиминирането на конкурентните силови центрове. Това е политика за установяване на тотално господство над света с цел присвояване на неговите ресурси. Такъв е светът в който живеем, но този свят, в същото време, е и динамично развиваща се система, свързана с появата на нови, мощни икономически центрове, които променят картината на света. Съдбата на нашата страна, в условията на Глобализацията е да бъде денационализирана и това, което се случва с нас през последния четвърт век потвърждава тази тенденция.

 

       През 2007 година в Центъра за Документация и Информация в София депозирах Проект на тема:”Модел за интегрирането на България с Европа и със Света”. По-късно същата тема обосновах в няколко предавания по Телевизия „СКАТ”. Сега сме 2014 година и в страната ни кипи пропагандна война за доказване кой крив и кой прав сред чиновниците, появи се и „Национален Фронт за Спасение на България”, но нещата остават в сферата на екзалтираната риторика в която се открояват купища от добри намерения. Заслужава внимание фактът, че Националният Фронт се обърна с лице към проблемите на хората от народа и прави това, което е по силите му за тяхното решаване, което е верният път за достигане и до властта, когато ще стане ясно, че политиката е въпрос на възможности, а не на добри намерения.

 

       Разкриването на причинноследствените връзки в борбата на интереси води и до осмислянето на истината в протичащите обществени процеси. Развиването на социално активната дейност в обществото има като своя страна и философското познание и затова тя е формата за развитието на философията. Незаинтересоваността на Държавата от развитието на философията обяснява и факта защо аз я разработвам по частен път, но именно демократизирането на обществото се оказа нова възможност да продължа работата си в областта на философията и да достигна до разработването, на нейна основа и на Основите на Литертурата но и до учредяването на Съюза на Писателите от Интернет. Нещо повече, поставено е началото и на функционирането на Съюза като Училище за Писатели.




Тагове:   истина,   интерес,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mojsei
Категория: Изкуство
Прочетен: 442454
Постинги: 853
Коментари: 253
Гласове: 658
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031