Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2014 16:32 - Проблемът за храненето
Автор: mojsei Категория: Изкуство   
Прочетен: 236 Коментари: 0 Гласове:
0



Проблемът за храненето

 

       Проблемът за храненето е глобален и той се разгръща с двете си страни – от една страна, са онези хора, които живеят в оскъдица и не могат да си осигурят нормално хранене, а, от друга страна, са хората от консумативните общества, които затъват в капана на преяждането, а това е другата страна на мизерията на човешкото съществуване.

 

       В случая, важно е да се отбележи това, че философията обръща внимание върху храненето, което е проблематично и от гледна точка на неговото качество, но все пак, разглеждането на храненето като един от стълбовете за постигане на нормално сществуване, не е лишено от смисъл, защото това не е само индивидуален проблем, свързан с избора на храната, а и обществен проблем, свързан с качеството на изнасяната на пазара храна.

 

 

2.

Оттърсване от негативността

 

       Петият Урок на Свами Шивананда Сарасвати е посветен на пречките при овладяването на системата и те са сведени до следните: похот, алчност, гняв, омраза, завист, ревност, страх, инерция, депресия, предразсъдъци, нетърпимост, лоша компания, арогантност, самодоволство, желание за известност и слава, излишно любопитство, безпочвени мечти, лицемерие. Изкореняването на тези негативности е задължително преди да се продължи.

 

 

3.

Физически пози от системата

 

       Физическите пози, които препоръчва Свами Шивананда Сарасвати за ежедневни занимания сутрин са следните: лотос, полулотос, стойка на глава, свещ, риба, кобра, скакалец, лък, извивка напред, паун, бандха трая, наули. Това е неговият шести Урок.

 

 

4.

Дихателни техники

 

       Седмият Урок на Свами Шивананда Сарасвати е свързан с обясняването на различни дихателни техники. В този си урак той показва 15 такива техники като преди тях дава и някои полезни съвети.

 

 

5.

Концентрация и медитация

 

       Осмият Урок на Свами Шивананда Сарасвати е посветен на концентрацията, а деветият Урок е посветен на медитацията. Обикновено тези две техники се изпълняват в посочената последователност – първо концентрацията, а след нея – медитацията.

 

 

6.

Състоянието на свръхсъзнание

 

       На състоянието на свръхсъзнание Свами Шивананда Сарасвати посвещава своя десети Урок.

 

       В редица публикации съм използвал понятието „трансментално” и съм го обяснявал като Съ-преживяване на умножената сила на общността, за да стане ясно, че преживяването достига до своя по-висока степен в процеса на съвместната, но свободна дейност. Това е по-висока степен на съзнанието, която правилно се разбира и като интелектуална във връзката му с постиганата хармония от рационалността, емоционалността, волята, интуицията, фантазията.

 

 

7.

Силата Кундалини, духовни вибрации и аура

 

       Единадесетият Урок на Свами Шивананда Сарасвати е посветен за запознаване със силата Кундалини, а дванадесетия, последен Урок, е посветен на духовните вибрации и на аурата.

 

       След всичко казано до тук мотаг да се правят различни изводи, да се изказват съображения, да се развиват посочените въпроси. Ще посоча само това, че трябва да се започне, за да се постави основата и на необходимостта от обяснения.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mojsei
Категория: Изкуство
Прочетен: 445412
Постинги: 853
Коментари: 253
Гласове: 658
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930