Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2014 15:44 - Дървото на Живота – метафора за безсмъртието
Автор: mojsei Категория: Изкуство   
Прочетен: 725 Коментари: 0 Гласове:
0



Дървото на Живота – метафора за безсмъртието

 

       Изгонвайки Адам и Ева от Едемската градина, за проявеното от тях любопитство, което се оказва и престъпване на дадената дума да не ядат от плодовете на Дървото на Познанието, техният създател и повелител – Господ, поставя около Дървото на Живота херувими, които трябва да го пазят с огън и меч, за да не би хората да посегнат и върху неговите плодове и по този начин да станат безсмъртни, подобно на боговете.

 

       Това е всичко, което научаваме за Дървото на Живота от Библията, което, като недостатъчно знание, остава да живее в съзнанието на хората като метафора на идеала за безсмъртието – една загадка, която и до ден днешен остава неразгадана и очевидно се налага да се обърна към самия Мойсей, който известно време бе Цар на боговете и е логично да предположим, че докато си изпълняваше задачата да изтреби всички богове, като паразити, от живота на човечеството, е научил каква е тайната на тази стародавна притча.

 

       Разговорът ми с Мойсей бе твърде интересен и продължителен. Тук ще разкажа какво научих от него специално за Дървото на Живота във връзка и с Дървото на Познанието, защото, както ясно подчерта той, тези две Дървета вървят заедно, защото Дървото на Познанието ни дава знание за доброто и злото в живота, а Дървото на Живота ни дава онзи живот, който се превръща в основа на познаването на доброто, за да не допускаме злото в живота си. Ето я разликата, показваща и коварството на Господ! Ако ядеш от Дървото на Познанието, а това се постига чрез инстинктивната любов, ти опознаваш не само доброто, като развитие на невинността, но и злото като преход на страстта в сласт, а това е и момента на възникване на противоречието, когато животът не просто умира, което си е напълно естествено и нява нищо страшно, но разцъфтява и животът на Смъртта, във връзка с афектния начин на съществуване или казано по-просто – във връзка с разврата.

 

       Според Мойсей, Дървото на Живота е метафора не на нещо друго, а за такъв тип социалност, която дава възможност на човека да се развива свободно чрез дейността си, но и чрез такава възпитателна система, които дават възможност да се върви по пътя на доброто по такъв начин, че да не се дава възможност на злото да разцъфтява в този път под формата на живот на Смъртта, предизвикван по изкуствен начин от едни хора на други хора.

 

       Останах поразен от този разказ на Мойсей и побързах да споделя с него, че всичко това не противоречи на начина по който е организиран и функционира Съюзът на Писателите от Интернет на което той не възрази, а поклати утвърдително с глава и произнесе едно многозначително: „Хм!”, което ясно ми показа, че е запознат с всички проблеми на Съюза.

 

       Побързах да споделя с него, че трансменталното равнище, на което съм разработил философията като мъдрост на любовта, дава възможност да продължа напред и чрез художествено-естетическото разработване на проблематиката при което той ме погледна окуражително и се усмихна със своята загадъчна усмивка.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mojsei
Категория: Изкуство
Прочетен: 445552
Постинги: 853
Коментари: 253
Гласове: 658
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930