Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2010 13:05 - Текст, творба, литература, Нова Литература, Основи на Литературата
Автор: mojsei Категория: Изкуство   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
1



Що е текст? Сядате и написвате писмо, домашното си, подпълвате някакъв формуляр...Цялата съществуваща писменост има своята достъпност под формата на текстове.

 Но в разделението на труда, писането е обособено и като професионално, като такова писане, което създава литературни творби, а литературната творба е текст с определени качества.

 Всички съществуващи литературни творби  изграждат разбирането за това какво е литература. Смесването на текстове и литературни творби води до едно друго тяхно разделяне – на литература, псевдолитература и антилитература.

 При смяна на епохите възниква и такава литература, която отразява съвременните процеси и това е Съвременната литература, свързана с господстващия интерес в обществото и затова тя е силно идеологизирана. Литературата, която превръща в свой предмет новите процеси в обществото е Нова Литература, а нейното теоретическо, мирогледно, методологическо, нравствено-естетическо, ценностно и друго обосноваване изгражда Основите на Новата Литература, които Основи, в лицето на техните създатели, а в случая, имам предвид себе си, започват да търсят средства и форми за тяхното утвърждаване, което трасира пътя на Новата Литература, а следователно и прогресивната тенденция в развитието на обществото.

 Съвременната литература, изразяваща интереса на господстващите в обществото сили, отразява процесите, доминирани от Глбализационния му Модел, докато Основите на Новата Литература имат за задача да обосноват съвременния мироглед от гледна точка на промененото място на човека в обществото, създавайки Модела на неговото устойчиво развитие, а това е Модел, израден на основата на интеграционните процеси в обществото, които се развиват заедно с глобализационните. Глобализация на Света и интеграция на света са различни неща!

 Утвърждаването на Основите на Новата Литература, за мен е процес, изграждащ съдържателно професионалната ми работа като писател, която продължава вече три десетилетия.

В момента развивам дейността си чрез три сайта в Интернет. Всеки ден ми носи доказателства, че Основите на Новата Литература са нещо непознато за авторите, което се приема по различен начин, а то изразява интереса на всеки от тях, защото дава отговор на интересуващите го въпроси в съответната област на литературата, защото и литература и художествена литература също се различават, а авторите, пишещи в областта на художествената литература също имат нужда от мирогледна и методологическа пълнота при създаването на своите творби.

 Формирането на злостно обкръжение е факт, който поражда необходимостта от по-широка обществена подкрепа за Съюза на Писателите от Интернет, който Съюз не само информационно, но и комуникативно, а и социално се гради на принципа на менталността, тоест – създаването на Съюза като такава социалност, която изгражда цялостната индивидуалност на авторите, за да бъдат нормални, тест – щастливи.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mojsei
Категория: Изкуство
Прочетен: 442420
Постинги: 853
Коментари: 253
Гласове: 658
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031