Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2014 15:11 - Литература, писатели, творчески процес - 12
Автор: mojsei Категория: Изкуство   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
0



Литература, писатели, творчески процес - 12

 

1.

Пътят на писателя

 

       Философите се чувстват длъжни да различават човека от животното, за да доказват каква е човешката природа, но след като разберем, че човекът по природа е прагматично, произвеждащо същество, извъднъж се изправяме пред затруднението как да отличим един човек от друг човек. И тук философите се намесват, за да ни кажат, че хората се различават помежду си по мястото, което заемат в обществото, но веднага се оказва, че големи групи от хора заемат едно и също място в обществото и по силата на това се формира техният интерес, който е двигателят на тяхното съществуване. Нека да приемем всичко това за вярно и да продължим разсъжденията си нататък, за да видим, че един човек от друг човек може да бъде различен в процеса на тяхната съвместна дейност, която дава възможност да изследваме и то конкретно, техния опит, който дава възможност да ги различим чрез цяла тоталност от показатели, които изграждат Модела на индивидуалността като например способности, потребности, здраве, семейство, произвеждан продукт, потребление, начин на възпроизводство на способностите и други. Разсъждавайки така, можем да стигнем до извода за специфичните особености на пътя на съществуването на всеки отделен индивид. Но сред всички индивиди ние се интересуваме от пътя на съществуването на писателя, който по силата на това свое обществено призвание – да бъде писател, се отличава със своята цялостна индивидуална изграденост, която може да бъде изразена по различни начини. Така например, героят на Карлос Кастанеда – Дон Хуан, вижда за себе си единствено като достойни пътища тези, които са със сърца, а това е забележителна метафора за пътя на нормалното съществуване, което, в същото време, е и щастливо. И наистина, ако писателят не е влюбен, как би могъл да пише за любовта, ако не е изградил висшата си способност – интелектът, как би могъл да пише за пътищата със сърца?

 

       Природата ни дава невинността като предпоставка на нашето съществуване, под формата на стихията на страстта, изправяйки ни пред сложната задача какво да правим със себе си, за да поемем по пътя на нормалността, за да направим собствения си път да бъде със сърце, а пътят ни може да бъде организиран по този начин – да бъде със сърце, за да потеглим по пътя на безкрайността, който път е пътят на любовта, продължаващ и като път на приятелството, разбирано като умножена на степен любов.

 

       Непознаването на тази проблематика води до скок в пропастта – не някой друг, а сам превръщаш страстта във сласт и с това правиш от себе си жив мъртвец, който започва да естетизира болката и да я предлага в Интернет, а и не само тук, като любовна лирика, като трогателно откровение или нещо подобно, а то става въпрос за съвсем друго нещо. Затова авторите стоят далеч от проблемите на живота и им е невъзможно да достигнат до мисълта какво трябва да правят, за да израстват като писатели.

 

       Издигайки пътя на нормалността като път на своето развитие, Съюзът на Писателите от Интернет се включва в решаването на централната задача на нашето време, свързана и с оцеляването на човека, но и с тово, оцеляването да бъде чрез пътя със сърце, а не чрез пътя на страха.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mojsei
Категория: Изкуство
Прочетен: 442431
Постинги: 853
Коментари: 253
Гласове: 658
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031