Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2014 00:09 - До авторите в Интернет – 20
Автор: mojsei Категория: Изкуство   
Прочетен: 229 Коментари: 0 Гласове:
1



До авторите в Интернет – 20

 

1.

Практиката – основа, цел и критерий на философията

 

       Практиката, като основа на познанието, привежда в единство природата, обществото и човешкото преживяване и на равнището на своята социална активност, в живата човешка дейност, ги откриваме в тяхното тъждество, за да можем и да ги различим в тяхната относителна самостоятелност. В такъв случай, чрез изучаването на отделните части на практиката, ние се домогваме и до опознаването на цялостта чрез функциониращите в тази цялост процеси и техните различни страни.

 

       Практиката става цел на философското познание, когато то самото се превръща в инструмент за разрешаването на откриваните противоречия и се постига, както развитие на обществото, така и развитие на човека.

 

       Практиката, като критерий за истинността на постиганото познание, е тази, която проверява резултатите на познанието по пътя на реализацията на формулираните от него цели. По този начин, живата практическа дейност я виждаме като тъждество между теорията и практиката по чията нишка протича и самият познавателен процес. Ето защо, философията, имаща за свое съдържание живата дейност на човека, доведена до равнището на социалната активност е теория, която проследява развитието на своето съдържание.

 

       Казаното по-горе ни ориентира на Съюза на Писателите от Интернет да гледаме като на общност, развиваща съответна практика, която е и основа на нашето познание, но и цел за по-нататъшното й развиване, и същевременно критерий за проверка на истинността на нашето познание. Тази гледна точка стана възможна с новото интегриране на света, който свят, вече като гражданско общество, се обръща с лице към отделния индивид и го превръща в субект на собственото си развитие.

 

       Творческите съюзи в България, а и по света, фукционират като литературни кръжоци за художествена литература, произвеждащи текстове за четене. Съюзът на Писателите от Интернет, чийто мажоритарен собственик съм аз, но изпълнявам и ролята на негов Председател, е творческа общност от съсобственици и в този момент се корени уникалността на тази общност.

 

       Още със самото учредяване на Съюза, след едногодишен подготвителен период, се започна неговото развиване като обществено историческа практика, интегрираща своите членове в съвременния свят, а това е така най-вече поради наличието на Интернет, който е страна на общоформационния процес. Излизането на обществената сцена чрез философията, Основите на литературата, творческия процес, възпроизвеждащ информационната среда, но и участниците в него, но и чрез още много творчески решения, изграждат структурата на Съюза именно като развиваща се практика с особена важност върху организационното укрепване на общността.




Тагове:   диалог,   автори,   интернет,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mojsei
Категория: Изкуство
Прочетен: 442440
Постинги: 853
Коментари: 253
Гласове: 658
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031